Home » Blog » VoetreflexPlus » Het effect van emoties op onze gezondheid
emoties

Het effect van emoties op onze gezondheid

door | 10 nov, 2020 | VoetreflexPlus

De TCM, de traditionele Chinese geneeskunde heeft als uitgangspunt dat je fysieke gezondheid niet los gezien kan worden van je emoties. De TCM kent 7 emoties, die elk behoren bij een specifiek orgaan. Deze emoties beïnvloeden de Qi (levensenergie) en de organen. De kunst is om alle emoties in balans te houden zodat je levensenergie vrij door je lichaam kan stromen.
Er ontstaat een disbalans in je Qi als een bepaalde emotie gedurende een langere tijd overheerst of juist onvoldoende aanwezig is. Die emotie kan zich in het lichaam vastzetten en daar pijn of klachten veroorzaken. Andersom geldt dat als een orgaan uit balans is, je de bijbehorende emotie sterker ervaart. Emoties verstoren dus het Qi-patroon en dit leidt tot klachten.

In de TCM neemt het Hart een belangrijke plaats in. Het Hart is de keizer die het lichaam bestuurt: ervoor zorgen dat overal in het lichaam voldoende energie (Qi) en Bloed aanwezig is. Het Hart is ook de ‘residentie van de Shen’. De Shen bevat onze mentale en spirituele aspecten: bewustzijn, geheugen, denken en slapen. Het Hart moet beschermd worden tegen sterke emoties, want iedere emotie, met name verdriet en woede, tast het Hart aan.

De TCM gaat uit van 5 elementen en 7 emoties.

Hout – Woede (prikkelbaar, geïrriteerd, verontwaardigd)
Klachten zijn o.a. hoofdpijn, duizeligheid, stijve nek en schouders, uitblijven van menstruatie.

Vuur – Vreugde (uitgelegd als uitzonderlijk blij, manisch)
Klachten zijn o.a. hartkloppingen, slapeloosheid, rusteloos, hoofdpijn

Metaal – Verdriet (droefheid, spijt)
Klachten zijn o.a. depressie, kortademigheid, gebrek aan richting

Aarde – Zorgen en Gepeins (piekeren, ’malen in het hoofd’)
Klachten zijn o.a. slechte eetlust, vermoeidheid, slecht kunnen concentreren

Water – Schrik en Emotionele shock (een staat waarin je ‘heel goed of heel slecht’ nieuws krijgt die je Hart niet kan verwerken)
Klachten zijn o.a. incontinentie, blaasontsteking, niet zwanger raken

Hoe ga jij om met je emoties?

Onderdruk je ze of laat je gewoon de vrije loop? Wat helpt jou om de balans te vinden? Je emoties beheersen is belangrijk voor je gezondheid. Belangrijk daarbij is dat je je bewust wordt van de emoties die je bij jezelf tegenkomt. Accepteer dat deze emotie je hindert en ga er dan iets mee doen om je balans te herstellen. Dit kun je zien als een persoonlijke ontdekkingstocht.

Je kunt zelf veel doen om je klachten te verminderen:

  • Voeding. Bijvoorbeeld overmatig piekeren wijst op een disbalans van de Milt. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een voedingspatroon met veel koud voedsel (frisdrank, ijs, citrusvruchten). Het advies is dan zorgen dat je lichaam gevoed wordt met voedsel met een warme energie (bijvoorbeeld vlees, pittige kruiden).
  • (Voetreflex) massage. Hiermee wordt je lichaam aangespoord tot het vinden van een nieuwe balans, waarbij bijvoorbeeld boosheid wordt verminderd of omgezet in kracht.
  • Acupunctuur. Ook met acupunctuur worden de energiestromen in je lichaam beïnvloedt.
  • Chinese kruiden.

Je kunt je emoties ook bespreken met je partner, een goeie vriend of een therapeut. Zij weten ook vaak welke oplossingsrichting het beste bij jou past. Wat je ook doet, blijf er niet mee rondlopen.

Wil jij meer weten over jouw klachten en de onderliggende emoties ervan?
Je bent van harte welkom in mijn praktijk!

Over Karen

Praktijk Karen Balk NEI Voetreflex Access Bars

Een klacht is een signaal van je lichaam. Ontdek wat het je wil vertellen en laat het daarna los!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin