Home » Blog » VoetreflexPlus » Neuropathie, is behandeling mogelijk?
Neuropathie | Praktijk Karen Balk | Holistische Geneeswijzen | Nijmegen

Neuropathie, is behandeling mogelijk?

door | 6 feb, 2022 | VoetreflexPlus

Neuropathie is een veelvoorkomende aandoening waarbij de zenuwen in voeten en handen beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van chemo-behandelingen, diabetes mellitus, het Guillain Barré syndroom, ziekte van Lyme, alcoholmisbruik en soms ook na een traumatisch letsel.

Omdat neuropathie best vaak voorkomt bij mensen die een chemo-behandeling ondergaan, heb ik hierover onlangs een bijscholing gevolgd. Nu kan ik cliënten met neuropathie nóg beter te ondersteunen. Om te begrijpen hoe dat gaat, is het goed om te weten wat neuropathie precies is.

Wat is neuropathie?

Neuropathie is een aandoening waarbij de gevoelszenuwen zijn aangetast. De zenuwen geven de signalen niet meer goed door. Bij sommigen leidt dat tot een doof of slapend gevoel in de handen, voeten of onderbenen. Je kunt dan het gevoel hebben op een laagje watten te lopen. Anderen hebben juist last van een prikkelend, tintelend, brandend of stekend gevoel in de handen, voeten, tenen of vingers. Ook kan het pijn doen als je iets kouds of iets warms vastpakt.

Door de zenuwaantasting kan een probleem ontstaan met evenwicht houden. Dit komt omdat er minder gevoel is in de voeten en een verminderde spierkracht. Misschien heb je ook wat vaker kramp in je benen, voeten, armen of handen.

Door de neuropathie is er een toename van de stijfheid in de gewrichten en ontstaat er vaak een verminderde doorbloeding van de onderbenen. Daardoor voelen de benen zwaarder en/of pijnlijk aan.

Hoe kan massage je ondersteunen?

Na chemo-behandelingen blijven er restanten van chemo achter in het lichaam. Door de verminderde doorbloeding van handen en voeten kunnen deze restanten niet goed afgevoerd worden en blijven achter in het bindweefsel. Dit kan zich uiten in neuropathie.

Het doel van de massage is de doorbloeding van de gewrichten en weefsels in benen en voeten diepgaand te stimuleren on het contactgevoel te verbeteren. Er ontstaat meer beweging tussen de (maar liefst) 26 voetbotjes, 33 gewrichtjes en de vele pezen en spieren in de voet, waardoor de stabiliteit en flexibiliteit verbetert.

Daarnaast zorgen de massages ervoor dat het lichaam zich zal gaan reinigen. Daardoor komt er ruimte voor zelfherstel en worden afvalstoffen afgevoerd.

Door thuis ook elke dag een aantal oefeningen te doen, verbeter je de beweeglijkheid en de stabiliteit van je voeten. En dát heeft weer een positieve invloed op het bewegingspatroon en de functies van de enkels, knieën, heupen en de wervelkolom.

Hoe mooi is het om te horen dat iemand na verloop van tijd weer beter kan bewegen, wandelen en slapen!

Wil jij ook van jouw neuropathie klachten af? Neem gerust contact met me op of maak een afspraak!

Bron:

 

Over Karen

Praktijk Karen Balk NEI Voetreflex Access Bars

Een klacht is een signaal van je lichaam. Ontdek wat het je wil vertellen en laat het daarna los!

Gerelateerde artikelen

Het effect van emoties op onze gezondheid

Het effect van emoties op onze gezondheid

De TCM, de traditionele Chinese geneeskunde heeft als uitgangspunt dat je fysieke gezondheid niet los gezien kan worden van je emoties. Deze emoties beïnvloeden de Qi (levensenergie) en de organen. De kunst is om alle emoties in balans te houden zodat je levensenergie vrij door je lichaam kan stromen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin